Wędliny to jeden z produktów spożywczych goszczący niemal w każdym gospodarstwie domowym. Pasują one zarówno do pieczywa, jak i sałatek, przekąsek czy nawet dań głównych. Coraz więcej osób poszukuje swojskich, naturalnych wędlin, które swoim smakiem będą przypominać te sprzed wielu lat. Takie naturalne wędliny wciąż można znaleźć na rynku, należy jednak wiedzieć, jak je rozpoznać.
Jak rozpoznać naturalne wędliny?
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na skład wędliny. Podstawowymi składnikami są mięso i solanka, jak widać więc lista składników nie jest długa. Wszelkie dodatki typu skrobia, białko sojowe, błonnik, karageny czy gumy roślinne nie powinny być użyte przy produkcji naturalnych wędlin. Służą one poprawie konsystencji i mają zdolność pochłaniania wody, płacimy więc za nią, a nie za mięso. Istnieje więc zasada, że im więcej dodatków oraz ulepszaczy, tym gorsza jakość produktu.
Kolejnym ważnym aspektem jest sam wygląd wędliny. Ta naturalna nigdy nie będzie różowa, błyszcząca i gładka. Mięso na ogół posiada włókna czy przerosty tłuszczowe, dlatego struktura wędliny będzie różnorodna, o niejednolitym kolorze. Naturalne wędliny, w związku ze swoim wyśmienitym smakiem i wysokiej jakości składem, będą jednocześnie droższe od wędlin przetworzonych i sztucznych. Ich ceny rozpoczynają się zwykle od 35 zł za 1 kg i nie mają końcowej granicy.
Dlaczego warto jeść naturalne wędliny?
Wędlina jest często spożywanym produktem, dlatego warto zwracać uwagę na jej jakość. Naturalna wędlina składa się niemal wyłącznie z czystego mięsa, dostarcza więc do organizmu między innymi białek i minerałów. Białko zwierzęce jest znacznie lepiej przyswajalne niż roślinne, dlatego dobre jakościowo wędliny mogą stanowić jego bogate źródło. Decydując się na naturalne produkty mamy pewność, że dostarczamy do organizmu wyłącznie korzystne składniki odżywcze, nie zatruwając go chemią.
Sztuczne dodatki z pewnością nic nie wniosą do naszego zdrowia, a przy produkcji służą jedynie do zmniejszania jej kosztów. Dodatkowo wędliny z długą listą składników posiadają w sobie znaczne ilości soli. Jak wiadomo, sól wpływa niekorzystnie na ciśnienie tętnicze, zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości oraz prowadzi do rozwoju licznych chorób sercowo-naczyniowych. Mała ilość mięsa w składzie jest uzupełniania szkodliwymi tłuszczami i innymi ulepszaczami, co nie wpływa pozytywnie na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie.
Gdzie kupić naturalne wędliny?
Wbrew pozorom, znalezienie dobrej jakościowo naturalnej wędliny wcale nie jest takie proste. Można oczywiście spotkać swojskie mięso i wędliny w sieciowych sklepach spożywczych, jednak w tym przypadku należy kierować się głównie ceną. Chcąc uzyskać pewność, że produkt jest naturalny, warto poprosić pracowników działu mięsnego o opis składu wybranej wędliny. Z pewnością do naturalnych nie będą należeć pakowane, cięte w plasterki szynki dostępne w lodówkach ściennych. Aby mieć pewność naturalności wędliny warto znaleźć w swoim mieście lokalny sklep z mięsem, do którego produkty dostarczają zaufani rzeźnicy. W ofercie takiego sklepu znajdziemy wyłącznie ekologiczne produkty o wysokim jakościowo składzie. To właśnie po nie warto sięgać, aby w zdrowy sposób urozmaicić swoją dietę.
Więcej informacji Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje. |