Wyposażenie budki z kebabem – o czym nie zapomnieć?

Otwierając lokal gastronomiczny, który będzie serwował tradycyjną, turecką potrawę, jaką jest kebab, należy zwrócić uwagę na odpowiednie jego wyposażenie. Z pewnością przydadzą się sprzęty i akcesoria, których nie może zabraknąć w żadnej restauracji, lecz bardzo istotne są także urządzenia, służące do produkcji kebaba. O czym nie można zapomnieć, wyposażając budkę z kebabem?

Opiekacz i nóż do kebaba

Zacznijmy od tych elementów wyposażenia, które posłużą nam bezpośrednio do produkcji kebabów. Są to opiekacz do kebaba (który znajdziesz w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Opiekacze-kebab-gyros/150) oraz nóż do kebaba. Opiekacz służy do grillowania i przypiekania- dzięki niemu mięso jest ciągle podgrzane i gotowe do zaserwowania. Wybierając konkretny grill do kebaba, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

– strefy grzewcze,
– typ zasilania,
– wydajność,
– energooszczędność,
– liczbę grzałek,
– możliwość regulacji.

Bardzo ważnym elementem wyposażenia jest również nóż do kebaba. Kupując go, należy zwrócić uwagę na:

– moc,
– typ ostrza,
– długość,
– prędkość obrotową.

Elektryczny nóż do kebaba powinien być regularnie konserwowany, tak aby zapobiec zniszczeniu łożyska. Chcąc kupić nóż do kebaba, często kierujemy się wyłącznie ceną, jednak w tym przypadku niskie koszty mogą pociągać za sobą niską jakość produktu. Dobrze więc skupić się przede wszystkim na aspektach technicznych, pamiętając, że dobrej jakości nóż posłuży nam o wiele dłużej.

Pozostałe elementy wyposażenia budki z kebabem

W budkach z kebabem nie może też zabraknąć wyposażenia podstawowego, które służy do odpowiedniego przechowywania produktów, jednocześnie pomagając zachować ciągłość pracy. Do sprzętów, w jakie koniecznie należy wyposażyć lokal, należą:

  • zamrażarka,
  • mikrofala gastronomiczna,
  • stół chłodniczy,
  • witryna ekspozycyjna,
  • szafa chłodnicza na napoje.

Ponadto, w naszym lokalu przydadzą się:

  • frytkownica,
  • opiekacz do bułek,
  • szatkownica do warzyw.

Wynika to z faktu, iż najczęściej kebaba podaje się w bułce, z frytkami bądź surówkami.

Wyposażenie sanitarne lokalu

Otwierając budkę z kebabem, musimy pamiętać także o jego wyposażeniu sanitarnym. Przyda nam się przede wszystkim zmywarka czy umywalka, a także meble, wykonane z nierdzewnych materiałów. Pamiętajmy o odpowiednim wyposażeniu toalet dla pracowników oraz dla gości, jeśli przewidujemy możliwość spożywania dań na miejscu. Warto mieć na uwadze, że każdy lokal, który serwuje posiłki (bez względu na to, czy na miejscu, czy na wynos), musi spełniać podstawowe wymogi sanepidu, zatem należy dokładnie się z nimi zapoznać, zanim jeszcze rozpoczniemy prowadzenie działalności gospodarczej na szeroką skalę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *