Ustawa o modernizacji bezpieczeństwa żywności wymaga od każdego producenta artykułów spożywczych, który dostarcza swoje towary na teren USA, przygotowania planu bezpieczeństwa zgodnie z określonymi wymogami FDA. Szkolenie PCQI to kurs nastawiony na praktyczne zastosowanie wytycznych FDA, dzięki czemu możliwe jest dostarczanie na rynek wysokiej jakości produktów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
Jak wygląda szkolenie PCQI?
Profesjonalne szkolenie PCQI jest zgodne ze znormalizowanym programem nauczania opracowanym przez FSPCA i uznanym przez FDA. Trwa ono zazwyczaj 2-3 dni, w których to uczestnicy uczą się analizować zagrożenia i prowadzić kontrole zapobiegawcze. Kurs podzielony jest na część teoretyczną i praktyczną, w której to wykonuje się ćwiczenia, omawia case study i tworzy się dokumentację dostosowaną do konkretnej firmy.
Podczas kursu prowadzący udostępniają materiały szkoleniowe na temat budowania planu bezpieczeństwa żywności zgodnego z FSMA oraz programu prewencyjnych środków nadzoru. Po pomyślnym ukończeniu szkolenia PCQI otrzymuje się oficjalny certyfikat FSPCA, który jest akceptowany przez wszystkie firmy na świecie.
Osoby, które są zainteresowane kursem z zakresu prewencyjnych środków nadzoru w bezpieczeństwie żywności, więcej informacji znajdą na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/szkolenie/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/.
Czego można się nauczyć na szkoleniu PCQI?
Szkolenie PCQI:
- definiuje treść planu bezpieczeństwa żywności,
- dokonuje przeglądu podstawowych programów,
- dostarcza informacji o konkretnych zagrożeniach,
- omawia podstawowe zasady stosowane w systemach kontroli bezpieczeństwa żywności.
W miarę omawiania każdej zasady uczestnicy uczą się opracowywać plan bezpieczeństwa żywności dla modelowego produktu wytwarzanego przez daną firmę. Praktyczne ćwiczenia, które wprowadzają uczestników w proces opracowywania Planu Bezpieczeństwa Żywności, dają umiejętności do identyfikacji zagrożeń i ich skutecznego unikania.
Prowadząc gastronomię warto kupić piec konwekcyjno – parowy. Na pewno usprawni pracę na kuchni i przygotowywanie posiłków.