Nietolerancja pokarmowa czy alergia? Testy na nietolerancje pokarmowe, które pomogą rozwiać wątpliwości

Alergia pokarmowa oraz nietolerancja pokarmowa mają podobne podłoże, ale różnią się od siebie. Przede wszystkim to kwestia innych objawów oraz czasu po spożyciu danego produktu, po jakim się pojawiają. Sposobem na odróżnienie obydwu są testy na nietolerancje pokarmowe.

Nietolerancja pokarmowa – z czym to się wiąże

Gdy dochodzi do nietolerancji pokarmowej organizm zaczyna reagować rozmaitymi objawami. Najczęściej są to bóle brzucha i wzdęcia, jednak istnieje szereg symptomów trudnych do rozpoznania. Organizm ludzki reagując nietolerancją na dany pokarm, konkretny produkt spożywczy czy pojedynczy składnik, może doprowadzać do bólów głowy lub bólów reumatycznych. Pośród niespecyficznych objawów wymienia się infekcje oraz zaburzenia w obrębie skóry, która staje się na przykład zaczerwieniona lub swędząca. W przypadku alergii zaś, dochodzi do gwałtownych objawów, wymiotów, biegunki, problemów z oddychaniem wynikających z pojawiających się obrzęków.

Są to główne różnice, po których można wstępnie oddzielić nietolerancje pokarmowe od alergii. Dla pewności jednak zaleca się, by wykonać testy na nietolerancje pokarmowe. Dzięki nim łatwiej znaleźć przyczynę problemu, wdrożyć odpowiednie leczenie, a przede wszystkim zadbać o prawidłową dietę na co dzień. Testy na nietolerancje pokarmowe mogą obejmować nawet kilkaset alergenów.

Koszt ich wykonania waha się od około 300 do ponad 1000 złotych, przy czym na rynku dostępne są testy na nietolerancje pokarmowe, które można wykonać w domu. Jest to dobre rozwiązanie doraźne, choć wciąż pozwalające uzyskiwać wiarygodny wynik, na przykład w przypadku podejrzenia występowania celiakii.

Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową?

Jeśli objawy występujące po spożyciu danego produktu lub dania pojawiają się po jakimś czasie, niegwałtownie, prawdopodobnie mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową. Jednym ze sposobów na jej potwierdzenie są wykonane testy na nietolerancje pokarmowe. Równie dobrze można obserwować, po jakich posiłkach lub konkretnych produktach dochodzi do wystąpienia niepokojących symptomów. Pierwszy krokiem do poprawy samopoczucia jest wyeliminowanie ze swojej diety składników, które doprowadzają do występowania uciążliwych objawów. W zależności od stwierdzonej nietolerancji, alergii czy konkretnego schorzenia, niekiedy konieczne jest uzupełnienie zmienionego jadłospisu o leczenie farmakologiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *