Każdy z nas doskonale zna kawę. Potrafi bez żadnego problemu określić, jaki to jest jej rodzaj. Jedną bez wątpienia z najlepszych kaw to kawa palona. Osoby, które ją posmakowały, nigdy nie sięgną po tanią i zleżałą kawę. Jednak istnieją też inne rodzaje kawy takie jak np. kawa zielona.
Kawa zielona — co to oraz jej właściwości, oraz wartości odżywcze
Są to zielone niepalone ziarna, które pozyskiwane są z kakaowca. Taki rodzaj kawy ma wpływ na regulację masy ciała. Kawa zielona ma też swoje właściwości, a za nie odpowiedzialny jest kwas chlorogenowy, gdyż wykazuje on właściwości odchudzające. Ponadto taki kwas ma właściwości antyoksydacyjne. Zapobiega więc powstawaniu wielu chorób podawanych przez wolne rodniki, ale także opóźnia on proces starzenia się skóry i wzmacnia włosy.
Zielona kawa charakteryzuje się także bardzo dobrą wartością odżywczą. !00 g dostarcza około 14 kcal oraz 3,3 g węglowodanów. Zielona kawa zawiera także polifenole, kwas salicynowy oraz witaminy i składniki mineralne np. kwas foliowy, witaminę B1, B2, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź.
Zielona kawa, a odchudzanie oraz jej postać
Zawarte w kawie kwasy zmniejszają ilość przyswajanych przez organizm cukrów. Dlatego organizm zmuszony jest do korzystania z zapasów, czyli w tym przypadku z tkanki tłuszczowej, która dzięki temu ulega szybkiemu spalaniu.
Badania nawet wykazały, że dzięki zielonej kawie możemy nawet 0,5 kg schudnąć tygodniowo. Nie jest to dużo, ale po 3 miesiącach jednak daje nam to 6 kg, a taki ubek na wadze jest już zauważalny przez inne osoby. Zielona kawa występuje w postaci całych ziaren kawy przeznaczonych od razu do parzenia, ziaren zmielonych przeznaczonych do parzenia oraz preparatów, monopreparatów lub suplementów.
Kawa zielona przygotowywanie naparu oraz przeciwskazania do picia
Tego typu napar charakteryzuje się niezwykłym zapachem oraz smakiem. Jednak przyjmuje się, że smak jest cierpki. Kluczową rolę w przypadku takiej kawy odgrywa rodzaj użytych ziaren oraz sposób ich parzenia. Zieloną kawę należy zalewać wodą w temperaturze 90 stopni i parzyć przez 3 do 5 min.
W wygodny sposób możemy przygotować napar, używając zaparzaczy tłokowych. Napar możemy pić z dodatkiem mleka, miodu oraz aromatycznych przypraw takich jak kardamon, cynamon oraz goździki, a wszystko to w większości zależy od naszych preferencji smakowych.
Mimo tego, że napar pozwala nam schudnąć, nigdy nie zastąpi on zbilansowanej diety. Osoby cierpiące na cukrzyce, nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca powinny zrezygnować z picia tego typu naparu.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl |