Witamina K, choć mało popularna, to jednak bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego należy zadbać o jej obecność w codziennej diecie. Jakie właściwości wykazuje i w jakich produktach możemy ją znaleźć?
Witamina K bierze udział w takich procesach jak krzepnięcie krwi czy metabolizm kości. Dlatego odpowiednie jej stężenie w organizmie zapobiega powstawaniu osteoporozy, ale także zapobiega powstawaniu krwotoków i przyspiesza gojenie się ran. Ponadto wspomaga prawidłową pracę układu krążenia, ale też wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W związku z wieloma funkcjami, jakie spełnia w organizmie, jej niedobór wpływa negatywnie na stan zdrowia. Częściej i szybciej dochodzi do występowania krwotoków-zewnętrznych i wewnętrznych. Na powierzchni skóry pojawiają się siniaki i trudno gojące się rany. Dlatego należy przyjrzeć się naszej diecie i częściej sięgać po produkty będące źródłem witaminy K. Wśród nich znajdują się: zielone warzywa (brokuł, szpinak, ogórek, groszek, brukselka ogórek, szparagi), orzechy, oleje roślinne. Witamina K występuje również w produktach fermentowanych soi oraz niektórych rodzajach sera, na przykład: ementalerze. Niewątpliwą zaletą witaminy K, która ułatwia jej przyjmowanie, jest odporność na gotowanie i
przetwarzanie.
Najczęściej z problemem niedoboru witaminy K zmagają się osoby po długotrwałej kuracji antybiotykowej lub te, u których zdiagnozowano zaburzenia wchłaniania. Problem jest również często spotykany u noworodków. Ma na to wpływ fakt, że witamina K nie występuje w mleku matki, a niemowlak nie ma jeszcze wykształconej flory bakteryjnej. W takim samym stopniu, jak niedobór, groźny jest również nadmiar witaminy K. Może on być bezpośrednią przyczyną anemii. Natomiast u niemowląt powoduje żółtaczkę lub przyczynia się do uszkodzenia tkanki mózgowej. Witamina K zalicza się do grupy tych witamin, które trudno jest dostarczyć z pożywieniem, dlatego zalecana jest jej suplementacja. W celu ustalenia optymalnej dawki najlepiej zasięgnąć konsultacji lekarza.