Uprawa sałaty pod osłonami oraz w gruncie

Sałata masłowa jest jedną z najchętniej uprawianych odmian sałaty. Ciekawymi odmianami są także sałata rzymska i lodowa. Przed sadzeniem sałaty warto zapoznać się z zasadami jej wysiewu i pielęgnacji, aby nasza praca nie poszła na marne i żeby można było cieszyć się obfitymi plonami.

Uprawa sałaty pod osłonami

Pod osłony nadają się głównie różne odmiany botaniczne sałat. Najbardziej popularną produkcją w tunelach czy szklarniach jest sałata masłowa. Może ona być uprawiana w cyklu całorocznym, jak i w kilku cyklach. Często stosowane są nowoczesne metody produkcji jakimi są na przykład produkcja w hydroponice czy wełnie mineralnej.

Po osłonami sałatę najczęściej uprawia się w tunelu lub w gruncie szklarni. W obiektach, które są ogrzewane sałatę można sadzić już od połowy stycznia, natomiast w tych nieogrzewanych od początku marca. Letnie terminy uprawy sałaty są jednak mniej popularne ze względu na konkurencję innych upraw polowych. W zimowym okresie należy doświetlać sałatę po to, aby uzyskać wysokiej jakości główki.

Światło jest głównym czynnikiem, który wpływa na dobry rozwój i wzrost sałaty. Zależnie od warunków oświetleniowych produkcja rozsady może trwać od 3 do 6 tygodni. Nasiona wysiewa się do wielodoniczek, które wypełnione powinny być substratem torfowym. Najbardziej optymalna temperatura, która sprzyja kiełkowaniu u wschodom powinna wahać się pomiędzy 18-10 stopni. Po wschodach w tunelu czy szklarni należy utrzymać temperaturę 10-13 stopni w nocy i 14-16 stopni w ciągu dnia. Można przykryć nasiona agrowłókniną, która  pozwala na utrzymanie odpowiedniej wilgotności w trakcie uprawy sałaty.

 Rozsady sadzi się w rozstawie 20×20-25 cm w okresie wiosenno-zimowym. W innym okresie zalecany jest rozstaw 25×30 cm. Szyjka korzenia powinna się znajdować lekko nad powierzchnią podłoża. Jeżeli sałata posadzona jest zbyt głęboko lub zbyt płytko to skutkować to może gniciem wierzchołka wzrostu i zniekształconymi główkami. W trakcie uprawy należy utrzymać dosyć wysoką wilgotność powietrza, tak na poziomie 80-85 procent. W fazie intensywnego wzrostu, gdy zawiązują się główki pojawia się wysokie zapotrzebowanie na wodę.

Zabiegi pielęgnacyjne podczas uprawy sałaty polegają głównie na odchwaszczaniu i usuwaniu roślin porażonych przez różne choroby.
Sałatę najlepiej i najwygodniej nawadniać za pomocą użycia  linii kroplujących. Jeśli chcemy zapobiec zachwaszczaniu i parowaniu wody z gleby to powinniśmy wyściółkować glebę włókniną polipropylenową. Ogranicza to również rozwój chorób i szkodników.

Uprawa sałaty w gruncie

Do posadzenia sałaty w gruncie można wykorzystać nasiona lub rozsady sałaty przygotowane samemu wcześniej lub kupione. W taki sposób można uprawiać zarówno sałatę masłową jak i rzymską czy lodową. Gdy zdecydujemy się na uprawę sałaty z rozsady to plony będzie można zebrać nieco szybciej. Podczas uprawy bardzo ważnym elementem jest pikowanie oraz nawożenie. Czas sadzenia sałaty do gruntu zależy w dużej mierze od tego na jaka odmianę się zdecydujemy i kiedy chcielibyśmy mieć jej zbiory. Sałatę tak na prawdę można wysiewać już od wiosny i może to trwać aż do późnego lata. W lutym można zacząć produkcję rozsady z nasion, która będzie gotowa po upłynięciu 30-45 dni. Po tym czasie przychodzi odpowiedni moment na pikowanie sałaty a następnie na jej sadzenie.
Ważnym aspektem jest to, aby termin sadzenia zaplanować tak, aby ustąpiły już pierwsze przymrozki. Zabiegi pielęgnacyjne jakie należy wykonywać przy produkcji sałaty to spulchnianie gleby, odchwaszczanie, podlewanie i nawożenie.

Autor
Publikacja powstała we współpracy z portalem Poradnik Ogrodniczy – największym portalem ogrodniczym w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *