Poziom glukozy we krwi to jeden z podstawowych parametrów określających stan zdrowia człowieka. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska wartość cukru stanowi ryzyko wystąpienia stanu zagrożenia zdrowia lub życia.
Aby utrzymać odpowiedni i bezpieczny poziom cukru we krwi bardzo ważne jest prowadzenie zdrowego stylu życia. Do jego elementów należą przede wszystkim aktywność fizyczna oraz właściwa, zbilansowana dieta. Zapewnienie tych składowych stanowi fundament dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym poziomu krążącej w nim glukozy. Cukier jest bowiem organizmowi niezbędny do odżywiania komórek i mięśni, prawidłowego przebiegu procesów metabolizmu i dostarczania energii czy zapobiegania zasłabnięciom. Istotna jest jednak równowagą między cukrem a insuliną. Nie należy go oczywiście dostarczać w postaci cukrów prostych i unikać nadmiernego dodawania go do potraw. Jego wystarczająca ilość znajduje się bowiem w zdrowym, nieprzetworzonym jedzeniu.
W praktyce jednak wiele osób nie potrafi zrezygnować z dosładzanego jedzenia, podnosząc tym samym ilość glukozy we krwi do niebezpiecznego poziomu. Niewielu z nich ma świadomość, że utrzymywanie równowagi cukrowej można wspomagać poprzez spożywanie odpowiednich substancji o właściwościach regulujących poziom cukru oraz wspomagających metabolizm węglowodanów. Wśród naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cukru wyróżnia się spożywanie produktów:
• niskoprzetworzonych
• stanowiących źródło tzw. dobrych tłuszczy
• bogatych w błonnik, kwasy omega-3.
Do produktów, które warto wkomponować w codzienną dietę, aby usprawnić mechanizmy utrzymujące równowagę cukrową należą np.:
• woda
• ocet jabłkowy
• morwa biała
• czerwone winogrona
• migdały i orzechy włoskie
• oliwa z oliwek
• imbir, cynamon, kurkuma
• czosnek
• awokado.
Ich wprowadzenie do jadłospisu wykazuje korzystne działanie w kwestii stabilizowania poziomu cukru. Jest to spowodowane faktem, iż produkty te zwiększają metabolizm glukozy i poprawiają wrażliwość komórek na insulinę. Oprócz dostarczania do organizmu produktów zawierających odżywiające organizm substancje należy mieć na uwadze, że niektóre jedzenie może znacząco podnosić poziom cukru, ponieważ w swoim składzie zawiera ilości przekraczające zapotrzebowanie organizmu. Są to oczywiście słodycze, soki owocowe i dosładzane napoje, białe pieczywo, jak również wędliny czy sosy do potraw.
Poza naturalnymi substancjami, dostarczanymi wraz z pożywieniem, można także zastosować suplementację preparatami zawierającymi chrom czy wyciąg z liści morwy białej, jak Insulan, Olimp Glukoptim, które połączone z podażą witamin z grupy B i E działają wspomagająco na utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.