Planując urlopy, szukając ciekawych możliwości spędzania wolnego czasu, z pewnością dostrzegasz turystyczne trendy, które zmieniają się co jakiś czas. Bywają takie momenty, gdy wszyscy pakują walizki i wyjeżdżają do Egiptu, a w kolejnym sezonie to już nie Egipt przyciąga najbardziej, lecz Bułgaria jest na topie. Obok trendów geograficznych pojawiły się też te kulinarne, które co prawda zagościły stosunkowo niedawno w turystyce, ale liczba ich zwolenników stale rośnie. Organizowane są już nawet kulinarne integracyjne wyjazdy firmowe. Skąd ten fenomen?
Gdybyśmy zapytali miliony osób na świecie, co lubią robić najbardziej, przynajmniej połowa z nich odpowie, że uwielbiają jeść i są otwarci na nowe smaki, aromaty i potrawy, których dotąd nie mieli okazji spróbować. Dla wielu ludzi znacznie ciekawsze niż spędzanie wolnego czasu tylko na plaży, jest poznawanie nowych kultur poprzez smakowanie ich codziennej kuchni, nowych potraw związanych z danym rejonem. Stąd turystyka kulinarna rozwija się niezwykle szybko. Jednak wbrew pozorom, wyjazdy te nie polegają tylko na odwiedzaniu restauracji i pubów. Poznawanie kulinarnego świata to przede wszystkim kuchnia tradycyjna, warsztaty kulinarne w wybranych regionach świata. To także poznawanie procesów produkcji lokalnych wyrobów, przede wszystkim tych chronionych i promowanych jako narodowe dziedzictwo kulinarne.
Nic więc dziwnego, że firmy coraz częściej organizują dla swoich pracowników właśnie takie wyjazdy, które skupiają ich wokół kuchennych i biesiadnych stołów. W końcu to wyjazd, który zainteresuje i panie, i panów, bo wszyscy, bez względu na płeć i wiek, zawsze chętnie zjedzą coś pysznego i odmiennego niż to, co mają na co dzień. Sprawdź najpopularniejsze kierunki takich wyjazdów firmowych.
Włochy zawsze są na topie
Ten kraj może się poszczycić kuchnią, która znana jest na całym globie. Próżno bowiem szukać w szerokim świecie dań kuchni niemieckiej czy holenderskiej, ale dania włoskie można zjeść niemal wszędzie. Mało tego, wiele osób wzbogaca swoje domowe menu o włoskie przysmaki. Trzeba też przyznać, że wielu z nas potrafi wymienić mnóstwo typowo włoskich produktów, takich jak szynka parmeńska, parmezan czy lasagne lub spaghetti. Nic więc dziwnego, że do Włoch z chęcią zjeżdżają smakosze z całego świata, a chociażby wrześniowy Festiwal Szynki Parmeńskiej co roku bije rekordy popularności. W Italii utworzono nawet specjalne, turystyczne szlaki kulinarne, a najpopularniejsze wśród nich to: szlak borowikowy i szlak culatello, czyli włoskiej wędliny z udźca wieprzowego.
Bawaria czeka na miłośników piwa
Fani tego chmielowego napoju z pewnością mogą zainteresować się szlakiem bawarskiego piwowarstwa. Zwiedzanie i degustacje piwa w małych lub większych browarach – zwykle w rodzinnych firmach – przyciągają amatorów tego napoju. Można tu przyjrzeć się metodom produkcji piwa, a także skosztować przeróżnych jego gatunków.
Wiele turystycznych, piwnych szlaków oferują też Czesi i Belgowie. W tym ostatnim kraju dostępnych jest aż sześć tras.
Inne ciekawostki
Do Chorwacji powinni udać się amatorzy oliwek. Tamtejsze gaje oliwne to istny raj! Z kolei Francja i Szwajcaria kuszą czekoladą i słodyczami. Wszyscy miłośnicy czekolady powinni przede wszystkim sprawdzić, co oferuje im Alzacja.
Tak można wymieniać jeszcze długo. Organizując więc wyjazd dla swoich pracowników, warto skontaktować się z firmą, która na co dzień oferuje tego typu wyprawy kulinarne, jak chociażby www.wyjazdydlafirm.pl. Po zapoznaniu się z dostępnymi możliwościami, najlepiej przedyskutować w gronie pracowników, jaki region byłby dla nich najbardziej interesujący. Turystyka kulinarna to rodzaj wyjazdów firmowych, który zdecydowanie integruje całą załogę.