Lodówka to bez wątpienia urządzenie numer jeden w każdej kuchni. Historia lodówki elektrycznej sięga roku 1913, gdy pierwsze egzemplarze pojawiły się w amerykańskich domach. Od tamtej pory urządzenia te przeszły duże zmiany i dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. I choć co do zasady lodówka jest urządzeniem dość prostym, za każdym razem, gdy przychodzi do jej kupna, należy poświęcić chwilę na jej wybór. Producenci domowego AGD zabiegają o względy klientów na wiele sposobów. Warto zajrzeć choćby na stronę https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml, aby zapoznać z ofertą jednego z producentów. Na co warto zwrócić uwagę wybierając lodówkę? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej.
Wybieramy lodówkę ze średniej półki cenowej
Podobnie jak wiele innych urządzeń AGD tak i lodówki podzielone są według segmentów. Oprócz ceny różnią się one wymiarami, parametrami technicznymi, funkcjami dodatkowymi. Na ogół im bardziej zaawansowana lodówka tym jej cena jest wyższa. Dobra wiadomość jest taka, że obecnie nawet najpopularniejsze modele są bardzo nowoczesne i spełniają większość wymagań stawianych im przez klientów.
Przykładem takiej lodówki jest Samsung RB37J5925SS. Ten dwumetrowy model sterowany w pełni elektronicznie jest jedną z propozycji dla całej rodziny. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Lista funkcji i praktycznych rozwiązań zastosowanych we wspomnianej lodówce jest długa, dlatego skupimy się na najważniejszych.
– funkcja pełny No Frost (bezszronowa),
– powiększona pojemność zarówno chłodziarki, jak i zamrażarki, dzięki technologii cieńszych ścianek. Dzięki temu osiągnięto doskonały wynik 262 litrów dla części głównej i 98 litrów dla zamrażarki.
– elektroniczny wyświetlacz,
– 2 termostaty,
– możliwość zamiany kierunku otwierania drzwi.
– długi czas utrzymywania niskiej temperatury w przypadku braku prądu,
– klasa energetyczna A++ (to niższe rachunki za prąd),
– funkcja kostkarki do lodu.
Co oferuje nam lodówka z wyższej półki typu Side by Side?
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest ów Side by Side. To nic innego jak typ urządzeń, które posiadają dwoje drzwi otwieranych na zewnątrz znajdujących się obok siebie. Po jednej stronie mamy wówczas część dla chłodziarki, po drugiej zamrażarki. Lodówki tego typu mają sporą szerokość, dlatego przed ich zakupem należy dobrze się zastanowić czy znajdziemy na nią miejsce w naszej kuchni. Przykładem takiego urządzenia jest np. Samsung RS50N3913BC. Zaletą numer jeden takiej lodówki jest przede wszystkim bardzo duża pojemność. 357 litrów dla części głównej i 144 litrów dla zamrażarki powinny w zupełności zaspokoić potrzeby dużej rodziny. Na jakie dodatkowe funkcje możemy liczyć zakupując taki model?
– dystrybutor wody (wymaga podłączenia do bieżącej wody),
– ledowe oświetlenie,
– barek,
– kostkarka.
Podsumowanie
Zakup nowej lodówki jest pozornie prosty. Oferta sklepów z domowym AGD jest na tyle bogata, że każdy bez problemu znajdzie urządzenie dla siebie. Jedynie od naszych preferencji i możliwości finansowych zależy, który model trafi do naszej kuchni. Podobnie jak przy okazji innego wyposażenia do domu warto znaleźć złoty środek. Nie ma sensu kierować się jedynie opiniami znajomych, którzy zachwalają określony model lodówki. Każdy ma inne potrzeby. Duża rodzina posiadająca dom pod miastem będzie zachwycona lodówką typu Side by Side.
Dla pary mieszkającej w kawalerce w zupełności wystarczy klasyczna lodówka. Przy okazji zakupu warto zwracać uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Im mniej prądu pobiera, tym niższe rachunki przyjdzie nam zapłacić. Tu zasada jest dość prosta. Duża lodówka nawet z wyższej półki cenowej oznacza większy pobór prądu.
Ostatnim parametrem, na który warto zwrócić uwagę, jest wysokość lodówki. Dla wygody użytkowania przez każdego z domowników warto stawiać na urządzenia ok. 180 cm wysokości. Dla kobiet, a zwłaszcza dzieci dwumetrowa lodówka może okazać się niezbyt wygodna w codziennym użytkowaniu.
Wybór lodówki jest bardzo ważny, szczególnie w gastronomii. Moim zdaniem lodówka powinna być jak największa, szczególnie w gastronomii. Dodatkowo dobrze jest zainwestować w inne sprzęty takie jak piec do pizzy – przyda się w każdej restauracji.