Jesień to czas, kiedy pogoda za oknem bynajmniej nie zachęca do spacerów, a my najchętniej zaszyli byśmy się pod kocem z herbatą w ręku i dobrą lekturą. Dla osób bardziej aktywnych i lubiących dobrze zjeść grillowanie z użyciem kociołka będzie wspaniałą alternatywą dla domowej kuchni. Specjalnie z myślą o fanach kociołkowania powstało wiele rodzajów kociołków o różnych pojemnościach. Nabywając zestaw do kociołkowania, czyli trójnóg oraz palenisko ogrodowe, grillowanie może z powodzeniem odbywać się w ogrodzie lub na tarasie lub w innym zadaszonym miejscu, które ochroni nas przed jesiennymi stołami.
Kociołki ogrodowe – rodzaje
Kociołek to doskonały pomysł na obiad. Mając w zanadrzu sprawdzony przepis na duszonkę lub kociołek węgierski nie tylko wykażemy się jako kucharze, ale także nadamy grillowaniu niepowtarzalnego charakteru. Gorące i aromatyczne potrawy najlepiej smakują na świeżym powietrzu, rozgrzewają i sycą, będąc zwieńczeniem kociołkowego rytuału. Dostępne w wielu sklepach internetowych kociołki są dostępne wraz z akcesoriami, takimi jak trójnóg czy palenisko. Możemy wybierać spośród kociołków żeliwnych, emaliowanych, kociołków wykonanych ze stali nierdzewnej, z pokrywkami lub bez pokryw. Kociołek żeliwny można bez obaw wstawić w ognisko lub umieścić na palenisku, kociołki węgierskie natomiast są podwieszane na specjalnym trójnogu tuż nad źródłem ognia. Jednym z miejsc, w którym znajduje się szeroka oferta kociołków i akcesoriów do grillowania jest sklep Grillo Maniak.
Kociołek węgierski nad paleniskiem
Dostępne w ofercie sklepu internetowego grillomaniak.pl kociołki węgierskie to kociołki wykonane z trwałych materiałów. Kociołki węgierskie, ze względu na brak powłoki, która w kontakcie z jedzeniem mogłaby spowodować przedostanie się do nich toksycznych substancji, są w pełni bezpieczne i nie zmieniają smaku potraw. W ofercie znajdują się solidne, dziesiecio- i czternastolitrowe kociołki z pokrywami, w których można ugotować gulasz nawet dla dziesięciu osób. Emaliowane kociołki wyglądają estetycznie i są solidnie wykonane. Dzięki podwieszeniu ich na trójnogu, możliwa jest precyzyjna regulacja wysokości kociołka nad ogniem. W kociołku możemy ugotować zupę rybną, gulasz, leczo lub duszonkę, których składniki dzięki gotowaniu się nad ogniem wydobywają z siebie wszystko to, co najlepsze – barwę, smak i aromat. Kociołki są stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości, przy czym umożliwiają spędzenie czasu na świeżym powietrzu, o ile sprzyja ku temu pogoda.
Przepis na “kociołek węgierski”
Kociołek węgierski to idealny sposób na spędzenie jesiennego wieczoru w gronie najbliższych lub przyjaciół. Barwy jesieni znajdują odzwierciedlenie również w zawieszonym nad paleniskiem garnku. Słynny “kociołek węgierski” powinien zawierać kawałki ziemniaków, kiszoną kapustę, kiełbasę wiejską, a także wędzony boczek. Całość powinna gotować się w sosie z wędzonej papryki. Dla osób preferujących ostre potrawy dobrym rozwiązaniem wydaje się dodanie do kociołka czosnku i ostrej papryki. Tak przygotowaną mieszankę dusi się pod przykrywką w kociołku, a my w tym czasie możemy wykonać szereg innych czynności lub rozkoszować się chwilami wytchnienia bądź rozmową z najbliższymi.