Dieta antysmogowa – jak chronić się przed smogiem?

W internecie znaleźć można diety na wszelkie dolegliwości. Ostatnio popularność zyskuje tzw. dieta antysmogowa. Czy sposób odżywiania rzeczywiście może wiązać się z tym, czym oddychamy?

Dieta w walce ze smogiem

Dobrze zbilansowana dieta wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z konsekwencjami zanieczyszczonego powietrza. Ponieważ serce jest szczególnie narażone na negatywne skutki smogu, powinniśmy spożywać produkty wspomagające jego pracę. Niektóre mikroelementy znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych oraz sercowo-naczyniowych. Oddychanie powietrzem pełnym szkodliwych substancji zwiększa ilość wolnych rodników i powoduje stres oksydacyjny. Zniwelować jego skutki mogą produkty zawierające dużą ilość antyoksydantów. Sama dieta nie jest w stanie wyeliminować skutków smogu ani całkowicie im zapobiegać, może jednak wspierać nasze zdrowie i wspierać organizm w regeneracji.   

Stres oksydacyjny

W zdrowym organizmie panuje równowaga pomiędzy utleniaczami i przeciwutleniaczami. Zanieczyszczenie powietrza powoduje nadmiar tych pierwszych. Posiadają one niesparowany elektron i dążą do tego, aby odebrać go innym komórkom. Prowadzi to do ich uszkodzenia i uniemożliwia im poprawne funkcjonowanie, przez co organizm szybciej się starzeje i zwiększa się ryzyko różnego rodzaju chorób.

Destrukcyjnemu działaniu wolnych rodników zapobiegają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Posiadają one wolny elektron, który oddają wolnym rodnikom i w ten sposób unieszkodliwiają je. Jednymi z najsilniejszy antyoksydantów są witaminy C i E. Tą pierwszą w dużych ilościach znajdziemy w papryce, brukselce, pietruszce, kalarepie i cytrusach. Z owoców warto włączyć też do swojego jadłospisu jagody, maliny, jeżyny, borówki i w miarę możliwości aronię, która wydłuża działanie witaminy C oraz dostarcza do organizmu duże ilości witaminy P i rutyny.  W przypadku witaminy E dobrze postawić na szpinak, dobrej jakości oliwę z oliwek (tłoczoną na zimno) oraz awokado.

Kwasy omega-3

Jednym z podstawowych produktów, które należy uwzględnić w swojej diecie, są kwasy omega-3. Pełnią one dwie zasadnicze role w organizmie: niwelują skutki stresu oksydacyjnego oraz wspierają pracę serca. Znacząco poprawiają kondycję tego organu i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Najbogatsze źródła kwasów omega-3 to olej rzepakowy, sojowy, ryby i oliwa z oliwek. Można też rozważyć suplementację, jednak niektóre badania sugerują, że ten rodzaj kwasów przyjmowany w postaci sztucznych suplementów może zwiększać ryzyko raka prostaty.

Witaminy z grupy B, C, D i E 

Witaminy E i C to najważniejsze antyoksydanty u ludzi. Są rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie oraz doskonale niwelują skutki stresu oksydacyjnego. Znajdziemy je w wielu produktach spożywczych, ale najważniejsze z nich, to:

  • dla wit. C: cytrusy, jagody, borówki, jeżyny, kapusta, cebula, brukselka, kalafior, szpinak, papryka, dzika róża,
  • dla wit. E: awokado, szpinak, migdały, orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz oleje roślinne.

Witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) mają bardzo dobry wpływ na serce i układ krwionośny, dzięki czemu ograniczają negatywny wpływ pyłów zawieszonych PM2.5 na organizm. Znajdziemy je w nabiale (mleko, ser, jajka), owocach (śliwki, jabłka, agrest, banany), warzywach (szpinak, kukurydza, kalafior, pomidory), orzechach (arachidowe, laskowe, włoskie, migdały), strączkach (fasola, groch), drożdżach, kaszy gryczanej i wszelkiego rodzaju otrębach i ziarnach zbóż.

Najciężej jest w przypadku witaminy D. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór może prowadzić do osteoporozy, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i raka. Witamina ta syntezowana jest przez nasz organizm pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak ze względu na duże stężenie zanieczyszczeń w powietrzu, ilość docierającego do nas światła jest ograniczona. Z tego powodu konieczne jest spożywanie ryb, nabiału, pieczarek lub regularna suplementacja.

Inne metody ochrony przed smogiem 

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna mają ogromny wpływ na nasz organizm. Jednak sama dieta w walce ze smogiem nie wystarczy. Rzeczywiście potrafi ona znacznie zwiększyć naszą odporność na negatywne oddziaływanie toksyn, jednak najważniejsze jest, aby ograniczać kontakt ze szkodliwymi związkami.

W tym celu najlepiej sprawdzi się domowy oczyszczacz powietrza. Niektóre modele, takie jak Sharp KC-G40EUW pełnią jednocześnie rolę nawilżacza i jonizatora, dzięki czemu powietrze w domu jest nie tylko czyste, ale posiada odpowiednią wilgotność i równowagę kationowo-anionową. Każdy z tych czynników ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pyły zawieszone PM10 i PM2.5, które są główną przyczyną chorób serca, usuwane są w 99,97% przez filtr HEPA klasy H13.

Tylko połączenie pracy oczyszczacza powietrza, zbilansowanej diety i odpowiedniej dawki ruchu może zapewnić nam ochronę przed nieprzyjemnymi skutkami zanieczyszczonego powietrza.

 

2 thoughts on “Dieta antysmogowa – jak chronić się przed smogiem?”

  1. Podobno nie najlepiej wypada Yerba Mate ponieważ zawiera podobne składniki rakotwórcze do smogu. Co ciekawe, szkodliwa może być także marchewka ponieważ beta karoten zwiększa ryzyko nowotworu płuc u osób palących.

  2. Szkoda, że smog to taki problem dzisiejszych czasów. Dobrze natomiast, że można lepiej się odżywiać i minimalizować negatywne skutki smogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *