Jak samodzielnie przygotować przynętę?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że wybór przynęty zależy od kilku czynników, do których należą choćby wybór ryby czy metoda łowienia. Branżowe sklepy obfitują wręcz w najróżniejsze przynęty dedykowane miłośnikom poszczególnych metod. Warto mieć jednak świadomość, że samodzielne przygotowanie odpowiedniej przynęty wcale nie musi okazać się trudnym, żmudnym i długotrwałym procesem.

Własnoręcznie spreparowana przynęta to rozwiązanie nie tylko zdecydowanie tańsze, ale często również o wiele bardziej skuteczne. Wystarczy starannie wyselekcjonować odpowiednie składniki i właściwie je przygotować, a satysfakcja wynikająca z wędkarskich sukcesów bez wątpienia wzrośnie.

Składniki na dobrą przynętę są ogólnodostępne

Wysokiej jakości przynętę można przygotować z wielu składników, które można odnaleźć nie tylko w większości sklepów, ale często również wśród domowych zapasów. Do takowych składników należy groch. Zdaniem niektórych entuzjastów sztuki wędkarstwa jest to jedna z najskuteczniejszych przynęt w okresie wiosna – jesień. Przede wszystkim, należy go dobrze ugotować. W sytuacji, kiedy nie wiemy jak rozpoznać wystarczająco ugotowany groch, zaleca się ścisnąć go palcami. Jeśli jest twardy i rozgniata się stosunkowo łatwo, oznacza to, że przygotowaliśmy go właściwie. Następnie odmoczony groch trzeba umieścić w lnianym woreczku, włożyć go do zimnej wody i ugotować do miękkości. W charakterze składnika na przynętę świetnie sprawdza się także pęczak. Można ugotować go w standardowym garnku lub wykorzystać do tego termos. Pół szklanki suchego pęczaku trzeba umieścić w zimnej wodzie i około dziesięć minut gotować na małym ogniu. Ugotowany już pęczak trzeba odcedzić go i zalać zimną wodą, najlepiej dwa razy.

Od przygotowania pęczaku niewiele różni się proces preparowania pszenicy. Garść przebranej pszenicy trzeba wrzucić do termosu i zalać wrzątkiem. Jeśli po dwudziestu, maksymalnie trzydziestu minutach nie będzie zbyt twarda, konieczne będzie powtórzenie zabiegu. Tym razem jednak, należy odstawić termos na nie więcej niż kwadrans. Innymi składnikami potencjalnej przynęty wędkarskiej wysokiej klasy są kasza jaglana oraz kasza manna. W przypadku tej pierwszej, wystarczy ugotować ją do miękkości, przecedzić i zrobić z niej ciasto. Ów ciasto musimy przełożyć do płóciennego woreczka i położyć na nim obciążoną deskę. Po pewnym czasie kasza jaglana uzyska wymarzoną konsystencję, dzięki której będzie trzymać się na haczyku. Kasza manna zaś wymaga od wędkarza jeszcze mniej wysiłku – pół szklanki wrzątku, łyżka oleju i pół szklanki kaszy manny to przepis na doskonałą przynętę. Wystarczy szybko mieszkać składniki, a po wystygnięciu wyrobić w rękach niczym tradycyjne ciasto.

Sposobów na przygotowanie przynęty jest całe mnóstwo

Wspomniane wyżej składniki należą do najbardziej powszechnych i popularnych przynęt, jednak takową można wykonać w oparciu o inne składniki, które znajdują się niemalże w każdym gospodarstwie domowym. Ugotowane w mundurkach ziemniaki przesypane otrębami, płatki owsiane, chleb czy przeróżne pasty – choćby z żółtka i bułki pszennej czy wykorzystujące czosnek lub ziemniaki – to tylko część takich składników. Wszystko zależy od potrzeb oraz preferencji danego wędkarza.

Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi SilesiaCarp.pl .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *