Migdały – dawka witaminy E i NNKT

Migdały nazywane orzechami, w rzeczywistości są jadalnymi nasionami migdałowca pospolitego. W sklepach dostępne są migdały całe, płatki migdałowe czy mąka migdałowa. Spożywanie orzechów, jest korzystne dla zmniejszenia ryzyka chorób serca. Migdały są szczególnie bogate w witaminę E zwaną „witaminą młodości” oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety.

Wartości odżywcze migdałów

Migdały są doskonałym źródłem błonnika i białka oraz zawierają ważne składniki odżywcze, w tym, selen, cynk, wapń, magnez, witaminę E, witaminy B, zwłaszcza folian i biotynę (witaminę B7).

Migdały to pokarm wysokotłuszczowy, ale w dużej mierze są to tłuszcze jednonienasycone, które pomagają chronić serce poprzez utrzymanie odpowiedniego poziomu (dobrego) cholesterolu HDL. Migdały są bogate w witaminę E zwaną „witamina młodości”, mają jej najwięcej wśród wszystkich orzechów.

Ile migdałów to dzienna porcja?

Zaleca się spożywanie nie więcej niż około 40 gramów migdałów dziennie (około jednej garści). Taka ilość dostarczy wielu składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B.

Migdały – dlaczego warto je jeść?

Migdały i układ nerwowy

Migdały są dobrym źródłem składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia mózgu, w tym l-karnityny znanej z neuroprotekcyjnych właściwości oraz witaminy E, kwasu foliowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Migdały i choroby serca

Migdały mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, szczególnie u osób z nadwagą. Mogą pomóc również zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL), co przekłada się na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Wszystko to dzięki składnikom odżywczym takim jak: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, magnez, witaminę E, miedź i mangan.

Migdały – gdzie je kupić?

Migdały są szeroko dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, większości supermarketów i w wielu sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl. Migdały można kupić w opakowaniach różnej wielkości od 100g do 1kg. Większe opakowania są najczęściej bardziej ekonomiczne.

Migdały – cena

Cena migdałów waha się od około 35 zł za kilogram do 50 zł, a nawet 100 zł w przypadku migdałów ekologicznych. Jest to uzależnione krajem pochodzenia, jakością i marżą narzucaną przez sprzedawcę. W sklepie internetowym cosdlazdrowia.pl, migdały pochodzą z Hiszpanii i kosztują około 40-45 zł za kilogram.

Podsumowanie

Migdały jedzone w małych ilościach, poprzez zmniejszenie uczucia głodu, mogą zapobiec przyrostowi masy ciała. Ze względu na wysoką zawartość błonnika migdały mogą przyczynić się do zdrowia jelit, a co za tym idzie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Migdały na pewno warto wprowadzić do diety na stałe. Trzeba jednak pamiętać aby spożywać ich nie więcej niż jedna porcja dziennie, która wynosi około 40g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *